Kruidengeneeskunde
Kruiden helpen je lichaam te ondersteunen
• bij het voorkoming van een ziekte
• bij een (chronische) ziekte
• bij het herstel van een ziekte
• bij stress • bij een burn-out
Om ervoor te zorgen dat je thuis komt bij jezelf
Het Werken Met Kruiden
Geschiedenis
Kruiden horen bij de mensheid. Al van ouds her zijn kruiden gebruikt, waarbij de uit ervaring verkregen kennis een grote rol speelt bij het toepassen van de plant bij mens en dier. Zelfs bij opgravingen uit de oudheid zijn geneeskrachtige kruiden gevonden, die bij elkaar bewaarde werden in aparte potten of werden ze beschreven in geschriften.
De meeste medicijnen die we nu gebruiken komen uit geïsoleerde bestanddelen van planten.
Een mooi voorbeeld is bv het gebruik van wilgenblad. 2000 jaar voor Christus gebruikten de Assyriërs wilgenbladeren voor de behandeling van pijnlijke gewrichten en koorts verlaging. Door het suikerachtige gedeelte van het salicine af te splitsen ontstond salicylzuur. Uiteindelijk is hier de chemische variant van salicylzuur gevonden nl. acetylsalicylzuur. Dit is het hoofdbestanddeel van aspirine en wordt nu in lage dosering zeer veel voorgeschreven wordt ter voorkoming van beroerten en hartinfarcten. De stof acetylsalicylzuur is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO.

Pinus sylvestris
den

Fragaria vesca L.
bosaardbei

Allium schoenoprasum L.
bieslook

Bosaardbei
bosaardbei
Gebruik van kruiden
Kruiden worden vaak in zijn geheel of in delen ingezet. Kruiden kun je zowel inwendig als uitwendig gebruiken. Ze kunnen vers of gedroogd aangewend worden. Ze kunnen verwerkt zijn in een zalf, olie, etherische olie, tinctuur of thee. Je kunt er ook een kompres van maken. De meesten van ons zijn bekend met het gebruik van kruiden bij het eten of als een aperitiefje om de spijsvertering op gang te brengen, als thee voor het slapen gaan.
Gebruik van kruiden, cont.
Door ze in zijn geheel of in delen te gebruiken hebben ze een veelzijdige werking en voorkom je bijwerkingen die je anders met een geïsoleerd component zou krijgen.
Ze ondersteunen het lichaam, zowel op het lichamelijk als psychische/emotionele vlak.

Bellis perennis
madeliefje

Alchemilla mollis
fraaie vrouwenmantel

Potentilla anserina
zilverschoo

Bellis perennis
madeliefje
Werking van kruiden
Elk kruid heeft een andere werking. Het ene kruid werkt meer ontstekingsremmend en desinfecterend, het andere meer reinigende, bloedzuiverende. Een kruid werkt meer ontkrampend, pijn werend, kalmerend, het andere stimulerend en activerend. Terwijl sommige kruiden langdurig ingezet kunnen worden voor de aanvullende, herstellende en opbouwende werking op het lichaam mogen andere kruiden maar gedurende korte tijd ingezet worden. Het ene kruid zet je acuut in, in een hoge dosering, het andere meer voor een chronische situatie.
Vaak worden kruiden in combinatie ingezet om zo elkaars werking aan te vullen en te ondersteunen.

Malva sylvestris
kaasjeskruid

Thymus
tijm

Hypericum perforatum
St janskruid

Hypericum perforatum
St janskruid
Je Persoonlijk Kruiden Consult
Wat kun je verwachten
Vanuit mijn kennis en ervaring wil ik graag samen met je kijken hoe kruiden je kunnen ondersteunen.
Er worden dan kruiden gezocht die je lichaam ondersteunen bij het helingsproces. Stap voor stap word je begeleid en worden de kruiden eventueel erop aangepast.
Daarnaast is er een mogelijkheid om dieper te kijken naar wat er aan de hand is, wat de oorzaken zijn. Dit gebeurt in eerste instantie o.a. door via de Traditionele Chinees Geneeskunde of via de Germaanse Geneeskunde te kijken.
Het uiteindelijke doel is om je lichaam weer in zijn helende kracht te zetten.
Ben je onder behandeling van een arts, dan kan er altijd een samenvatting meegegeven worden met de kruiden en de werking van het kruid.

Pinus sylvestris
den

Fragaria vesca L.
bosaardbei

Allium schoenoprasum L.
bieslook

Bosaardbei
bosaardbei
De voordelen van het gebruik van kruiden
Wanneer je met kruiden werkt, kijk je naar de gehele mens, naar de signalen van het lichaam, eet- en leefpatroon, sociale- en werkomstandigheden. Kruiden kunnen zowel op de klacht als de daarachter liggende oorzaak ingezet worden. De werking van kruiden zal de gehele mens beïnvloeden, zowel lichamelijk als geestelijk en energetisch.
Kruiden reiken je een mogelijkheid aan om anders met de wereld om te gaan. Kruiden geven je de mogelijkheid om zelf eigen regie te nemen. Het geeft je een mogelijkheid om preventief of aanvullend te werken. Weten hoe je je kind kan ondersteunen bij een terugkerende oorontsteking, hoe je jezelf kan ondersteunen bij keelpijn, vermoeidheid, na een longontsteking of bij chronische klachten geeft kracht. Het feit dat je mogelijkheden hebt geeft ruimte en vrijheid.

Plantago lanceolata
smalle weegbree

Pulmonaria officinalis
longkruid

Equisetum arvense
heermoes

Pulmonaria officinalis
longkruid
Verdere ondersteuning
Wil je meer dan alleen kruiden dan kan ik je verder ondersteunen met Spiritual Response Therapy (SRT) waarbij we werken met zielspatronen, met lichaams-energiewerk, Bach bloesems en bloesem remedies.
Het gebruik van kruiden geeft een basis voor het lichaam. Het gebruik van bloesem therapie en lichaamsenergie werk is een ander ingang tussen het lichaam en de geest. Spiritual response therapie geeft een ingang op de geest en je ziel. Alle werken op het lichaam en de geest, zowel fysiek als energetisch.

Larix
larix

Anchusa officinalis
ossentong

Anchusa officinalis
ossentong

Rubus fruticosus
braam
Het gebruik van kruiden in combinatie met medicijnen
Let op!
Bij een niet eenduidige diagnose is het verstandig om naar een arts of specialist te gaan.
Niet alles wat natuurlijk is, is ongevaarlijk. Verkeerd en overmatig gebruik van bepaalde kruiden kan tot schade leiden. Kruiden en medicijnen kunnen elkaar versterken of ondermijnen. Bv. bloeddrukverlagende thee en bloeddruk verlagende medicijnen kunnen tot een te grote bloeddrukverlaging leiden.
Begeleiding en overleg met je eigen dokter is raadzaam.
Kennis hebben over de werking van kruiden, het verloop van ziekteprocessen en de (geestelijke) achtergronden van aandoeningen is hierbij van belang. Ook is het belangrijk te weten wat de eventuele wisselwerking is met medicijnen die soms al gebruikt worden.

Papaver rhoeas
klaproos

Papaver rhoeas
klaproos

Passiflora incarnata
passiebloem

Larix
larix